Ererondje
Image default
Gezondheid

Een aantal fijne tips om beter te kunnen slapen

Een fijne, rustige nachtrust waarbij je uitgerust wakker wordt.  Slaap heb je nodig om goed te kunnen functioneren. Dat weet iedereen toch? Maar waarom geeft dan toch 63% van de mensen aan beter te willen slapen? Dat ze niet tevreden zijn over hun nachtrust.

Wij leven in een maatschappij waar er behoorlijk wat druk op ons wordt gezet. Het stressgehalte blijft hoog en de uurtjes die overblijven voor een goede nachtrust worden steeds lager. We moeten werken en goed presteren, want anders kunnen we de huur, hypotheek en zorgverzekering niet betalen. We hebben een gezin en huishouden dat verzorgd moet worden en misschien ook wel kinderen die naar school moeten worden gebracht en vervolgens thuis komen met een hele berg huiswerk.

Beter slapen

Hoe krijgen wij ons lichaam voor het slapen gaan in een rustige toestand zodat we beter tot rust kunnen komen in deze drukke maatschappij? Daar is toch helemaal geen tijd voor? Om beter te slapen is het belangrijk dat het lichaam een gevoel van veiligheid, maar bovenaal ook rust ervaart. Het lichaam en de hersenen herstellen zich wanneer ze in een diepe slaap verkeren, ook wel de diepe slaapfase en de REM-fase genoemd. 

4 tips voor een betere nachtrust

  1. Om mee te beginnen: zorg voor een vast slaapritme. Zoek voor jezelf uit hoeveel uur slaap jij nodig hebt om de dag erna goed te kunnen functioneren. Het gemiddelde ligt op zo’n 7,5 uur slaap. Zorg dat je op een vast tijdstip naar bed gaat, maar ook op een vast tijdstip op staat.
  2. Geen beeldscherm voor het slapen gaan. Wist je dat ruim 80% van de mensen beeldschermen mee naar bed neemt?  Dit is niet slim. Deze beeldschermen verhogen namelijk je hersenactiviteit, terwijl je juist je hersenactiviteit wilt verlagen om beter te kunnen slapen. Zorg dat je een uur voor het slapen gaan geen beeldschermen gebruikt en verwijder deze het beste ook uit de slaapkamer, zodat je niet in de verleiding komt.
  3. Bouw voor jezelf een rustig avondritueel op. Maak zeker dat je lichaam en geest voldoende rust ervaren voordat je je ogen sluit. Begin hier ruim een uur voor het slapen mee. Neem bijvoorbeeld lekker een warme douche, lees een boek, demp de lichten en gun je lichaam diepe druk met bijvoorbeeld een verzwaringsdeken of verzwaringskussen.
  4. Door de cafeïne kom je moeilijker in slaap en door de alcohol blijf je vastzitten in een lichte slaap, waardoor je lichaam niet tot rust komt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen zware maaltijden eet voor het slapen gaan. Let op je voeding. 66% drinkt cafeïne houdende dranken voor het slapen gaan en 68% geeft aan alcohol te nuttigen tijdens de avonduren.

Mogelijke positieve effecten van een verzwaringsdeken op de slaap

Er is een webshop genaamd SensoLife dat allerlei hulpmiddelen verkoopt. Heb je al eens gehoord van een verzwaringsdeken of een verzwaringskussen? Dit zijn producten met extra gewicht. Door het gewicht wordt er druk uitgeoefend op de dieper gelegen sensoren in je lichaam, zoals je spieren, pezen en gewrichten. Wanneer hier druk op wordt uitgeoefend wordt er een seintje gegeven aan je hersenen dat de omgeving veilig is en je lichaam in rust kan verkeren. Dit heeft een positief effect op het in- en doorslapen.

 

Producten SensoLife om beter te slapen

SensoLife heeft verzwaringsdekens, verzwaringsvesten, verzwaringskussens en verzwaarde slaapzakken aan op maat. Samen wordt gekeken naar het ideale gewicht van de verzwaring, dat passend is bij de gebruiker. Zo kan jij zelf een verzwaringsdeken samenstellen die perfect past in jouw of bijvoorbeeld jouw kind zijn slaapkamer, wat het slapen net weer wat aangenamer maakt.

 

https://www.sensolife.nl/c-5151204/5-gouden-tips-om-beter-te-slapen/