Ererondje
Image default
Woning en Tuin

Gietijzeren kachels

De gietijzeren kachels zijn een vorm van kachel waarin hout wordt gestookt als brandstof. De sfeervolle gietijzeren kachels zijn in feite te gebruiken voor relatief kleine ruimtes, omdat ze niet zorgen voor convectiewarmte die uw gehele woning kan verwarmen. Echter zijn er uitvoeringen van gietijzeren kachels die wèl deze capaciteiten hebben, namelijk de centrale verwarmingskachels. HGB-Trading wil u graag illustreren wat de belangrijkste kenmerken zijn van gietijzeren kachels. Ook zullen wij een korte blik werpen op de historie ervan. Ten slot zullen we u voorlichten over de voordelen van gietijzeren kachels ten opzichte van de plaatstalen uitvoering, om te kijken welk model het best past bij uw situatie.

 

Een blik naar de historie

 

IJzer is al lange tijd in gebruik voor verwarmingsdoeleinden: maar liefst 5000 jaar. Het Midden Oosten was de plek waar hier een begin mee werd gemaakt. Haarden werden hier gevuld met een samenstelling van ijzererts, houtskool en toeslagstoffen. Van de onderzijde werden deze haarden aangeblazen met lucht. Uiteindelijk leverde dit proces een ijzeren spons op, die vervolgens werd gesmeed tot blokijzer en op den duur tot een bruikbaar gebruiksvoorwerp. Tot maar liefst de 13e eeuw n.C. bleef deze manier van productie van ijzer in stand.

 

Om over de eerste echte gietijzeren kachels te kunnen spreken moeten we kijken naar de veertiende eeuw. Een ware doorbraak in ijzerwinning kwam met de zogenaamde Stückofen, de voorloper van de moderne hoogovens waarmee onze gietijzeren kachels worden geproduceerd. De echte glorietijd voor gietijzer kwam echter pas in de negentiende eeuw, met de komst van de stoommachine en nieuwe transportmogelijkheden. Gietijzer werd zelfs het universele materiaal in de groeiende industrie voor onder andere de bouw van bruggen en ook in de architectuur. Als u een liefhebber bent van gietijzeren kachels, bent u een liefhebber van klassiek. Van gietijzeren kachels werd namelijk rond het begin van de twintigste eeuw deels afscheid genomen, door de entree van plaatstalen kachels.

 

Gietijzeren kachels: kiezen voor klassiek

 

Gietijzeren kachels worden geproduceerd in de meest uiteenlopende vormen en stijlen. U ziet veelal zeer fraaie figuren verwerkt in de gietijzeren houtkachels. Deze vormen refereren vaak naar het verleden en brengen op deze manier een stukje nostalgie in uw huis. Op de bovenzijde van gietijzeren kachels vindt u een warmhoudplaat.

 

De vele vormen van gietijzeren kachels

 

Gietijzeren kachels worden vervaardigd uit een samenstelling van verschillende materialen. Deze worden los gegoten in een ijzergieterij. Als eerste wordt mal omgegoten tot fijnzand en opgevuld met gietijzer. De techniek van de mallen maakt het ons mogelijk om de losse onderdelen van gietijzeren kachels tot talloze verschillende vormen te kunnen gieten. Door deze flexibiliteit in productie kan er worden toegewerkt naar een zeer decoratief product, geheel in lijn van uw persoonlijke voorkeuren. Tevens is de productietechniek van gietijzeren kachels functioneel, omdat het uiteindelijke materiaal zeer stevig is. Het eindproduct heeft namelijk geen lasnaden, en is één stevig geheel.

 

Klassiek of modern

 

De gietijzeren kachels van HGB-Trading worden vervaardigd van de beste materialen en afgeleverd in de mooiste designs. Van authentiek klassiek tot strak modern. HBG-Trading heeft voor ieder wat wils! Bekijk ons ruime assortiment gietijzeren kachels.

 

Duurzaam, degelijk en decoratief

 

Het gietijzer voor onze kachels wordt gemaakt van een samenstelling van ijzer, mangaan, silicium en koolstof. De omgesmolten vloeibare massa wordt in mallen gegoten en met vormzand gevormd. Het hoge koolstofgehalte van gietijzeren kachels maakt ze slijtvast en bestand tegen corrosie. Het vormvaste karakter van de gietijzeren kachels leidt er wel toe dat ze minder breekbaar zijn dan stalen kachels. Gietijzer is buigzaam, echter tot een bepaald punt. Als u uw gietijzeren kachel voor normale doeleinden gebruikt, zullen er geen problemen optreden. Een ander element is gerecycled metaal, dat is verwerkt in de materiaalmassa. Dit zorgt voor extra duurzaamheid.

 

Het permanente karakter van gietijzeren kachels brengt het voordeel met zich mee dat uw kachel kan worden voorzien van emaille. Deze emaillelaag is niet alleen sierlijk, maar levert een aanvullende beschermingslaag tegen corrosie.

 

Gietijzer of staal?

 

Binnen de collectie van HGB-Trading vindt u kachels van zowel gietijzer als plaatstaal. Plaatstalen kachels leveren een convectiewarmte, waardoor u grote oppervlakten warm kunt houden. Ook het hoge rendement, tot maar liefst 90%, is een ander interessant punt bij stalen kachels. Gaat u voor modern en lichtgewicht, dan zal uw keuze hoogstwaarschijnlijk vallen op plaatstaal.

Kijkend naar de gietijzeren kachels, kunnen wij u mededelen dat gietijzer een zeer lange levensduur heeft, mits goed onderhouden. Bent u een liefhebber van klassiek en nostalgisch? Dan zijn gietijzeren kachels een absolute must, met hun sierlijke vormgeving en mooi afgewerkte emaillelaag. Ook ten behoeve van een warme familiaire sfeer rondom uw kachel zult u het moeten zoeken bij onze gietijzeren modellen. Dit is te danken aan de stralingswarmte van gietijzeren kachels.

 

Gietijzeren kachels bij HGB-Trading

 

Heeft u alle voor- en nadelen voor uzelf op een rijtje gezet of wilt u graag deskundig advies? Neem dan contact op met HGB-Trading. Wij adviseren u graag.

Voor meer info : http://www.hgb-trading.nl/houtkachels