Ererondje
Image default
Woning en Tuin

HR houtkachel

Een hoogrendement houtkachel of HR houtkachel is een houtkachel die door betere techniek een hoger rendement oplevert, ten opzichte van een gewone houtkachel. Dat wil zeggen dat een HR houtkachel een hogere warmteopbrengst heeft met minder hout dan een gewone houtkachel. Door het hogere rendement zorgt een HR houtkachel voor minder uitstoot aan schadelijke stoffen, en is dus beter voor het milieu. Ook uw portemonnee merkt het verschil. U verbruikt tenslotte minder hout met een hogere opbrengst aan warmte.

 

Werking en bouw van een HR houtkachel

 

Een HR houtkachel zit qua constructie dusdanig goed in elkaar dat een zeer hoge verbrandingstemperatuur verkregen wordt. In de stookkamer wordt een temperatuur bereikt van zo’n 600-700 graden Celsius. De verbranding van het hout vindt dus zo heet mogelijk plaats, wat weer zorgt voor zo min mogelijk restafval, namelijk as. Een HR houtkachel zit van binnen iets anders in elkaar dan een gewone houtkachel. In de verbrandingskamer zitten schotten ingebouwd. Deze zorgen ervoor dat de rookgassen omgeleid worden en niet rechtstreeks naar buiten geleid worden. Dit voorkomt dat de zeer warme rookgassen de warmte wegleiden. Door de omleiding blijft een zeer hoge verbrandingstemperatuur gewaarborgd. Dit zorgt voor een betere verbranding en dus een hoger rendement.

 

Rendement

 

Een gewone houtkachel heeft een gemiddeld rendement tussen de 50-60%. Een HR houtkachel tussen de 73-85%. Een HR houtkachel mag alleen die naam dragen als het rendement ten minste 73% bedraagt. Het maximum voor een HR houtkachel is 85%. Dit wordt enkel bereikt onder ideale omstandigheden, met hout van goede kwaliteit. Loofhout is het meest ideaal voor een HR houtkachel als u gaat voor het hoogst haalbare rendement. Voorbeelden van loofhout zijn bijvoorbeeld beukenhout, berkenhout, essenhout en eikenhout. Belangrijk is ook dat het hout gedroogd is. Hoe droger het hout, hoe beter de verbranding. Nat hout, of niet goed gedroogd hout, verbrandt niet mooi en zorgt tevens voor rookontwikkeling. U krijgt meer schadelijke stoffen in uw kachel en ook meer asvorming. De stookkamer bereikt ook niet de hoge temperaturen die gewenst zijn en de juiste warmte wordt dus ook niet bereikt. Een kwalitatief goede HR houtkachel is belangrijk maar ook de brandstof. Zonder goed hout wordt het nooit wat. Heel belangrijk punt waar veel mensen niet aan denken. Gooi bijvoorbeeld ook nooit sloophout met verfresten of spijkers erin in uw houtkachel.

 

Convectiewarmte

 

Een HR houtkachel kan dubbelwandig zijn maar dat hoeft niet. Het voordeel van een dubbelwandige kachel is groot. Er kan een luchtstroom tussen de buiten- en binnenwand van de kachel worden geleid. Deze luchtstroom wordt verwarmd door de hitte van de verbrandingskamer en via luchtafvoergaten afgegeven aan de omgeving. Samen met de stralingswarmte van de kachel ontstaat dus eigenlijk een dubbele warmtefunctie. Deze warmtestroom van lucht wordt convectiewarmte genoemd. Het vertrek wordt door deze convectiewarmte sneller en gelijkmatiger verwarmd dan wanneer de kachel uitsluitend stralingswarmte verspreid.

 

Keurmerken

 

HR houtkachels zijn energiezuinig in gebruik. Hoe hoger het rendement hoe zuiniger in gebruik. Voor HR houtkachels zijn er tegenwoordig ook energielabels, zodat u als consument kunt zien hoe zuinig ze precies zijn. Het een en ander is wel deels afhankelijk van het gebruik en, zoals eerder vermeld, het soort hout. Er is altijd een Europees keurmerk verplicht om een kachel en dus ook een HR houtkachel te mogen verkopen in Europa. Het ene land is daar strenger in dan het andere maar keurmerken bestaan gelukkig overal. Zo bent u altijd verzekerd van een goedwerkende kachel, die voldoet aan de vereiste milieueisen.

 

Meer weten over HR houtkachels? Bij HGB-Trading kunnen wij u er alles over vertellen. Neemt u eens een kijkje op onze website www.hgb-trading.nl voor het assortiment of komt u eens langs in onze showroom in Velserbroek. Wij zijn u graag van dienst.

Voor meer info : http://www.hgb-trading.nl/houtkachels

Gerelateerde artikelen

Nieuwste trend: Industriƫle hanglampen

Deze meubelmaker in Apeldoorn heeft een passie voor zijn vak!

Kindermeubilair