Ererondje
Image default
Dienstverlening

Papieren tassen: het ideale geschenk

De tijd dat je gratis een plastic tas kon pakken bij de grote supermarktketens is al een paar jaar voorbij. Tegenwoordig dien je te betalen voor een plastic tas en dat is niet voor niets: plastic komt te vaak bij het afval en zwerfafval terecht, wat slecht is voor dier en milieu. Sommige ’to go’-shops bieden papieren tassen aan. Lichte boodschappen kunnen daar nog wel in vervoerd worden, maar een fles met drank wordt al lastig. Toch zijn er belangrijke ontwikkelingen gaande op het gebied van papieren tassen. Er zijn reeds papieren tassen op de markt die duurzamer en steviger zijn dan haar plastic voorganger.

Wasbaar papier

Wasbaar papier is een recentere uitvinding en wordt ook wel ‘Washable Kraft Paper’ genoemd. Dit is heel stevig gemaakt papier dat niet vergaat. Sterker nog: wanneer het papier in water gedrenkt wordt, wordt het flexibeler en kun je er de vorm aan geven die je zelf wilt. Het gaat op den duur dan een beetje op leer lijken. Van dit papier wordt tegenwoordig al heel veel gemaakt. Er zijn opbergdozen in deze vorm te vinden, maar het is bijvoorbeeld ook stevig genoeg voor bloempotten. Het wasbare papier gaat eindeloos mee en is dus steviger dan plastic. Het zal een tikkeltje duurder zijn, maar zeker goedkoper dan elke keer een klein bedrag neertellen om thuis je overschot aan plastic tassen aan te vullen. Papieren tassen zullen zo in de supermarkten gauw het imago kwijtraken van gebroken eieren en wijnflessen, omdat de papieren zak onderweg uitgescheurd is.

Luxe producten

Bovengenoemd papiersoort is slechts een enkele van de vele ontwikkelingen die papier doormaakt als een duurzaam alternatief voor de plastic tassen van de supermarkt. Het blijft uiteraard niet alleen bij die plastic tassen. Omdat sommig papier na verloop van tijd een ‘leerachtig’ uiterlijk kan krijgen en ook zo kan aanvoelen, is het niet ondenkbaar dat mensen over een tijdje met papieren rugtassen, handtassen en andere accessoires rondlopen. Het vormt een uitstekend alternatief voor leer en nepleer (waarvan de productie ook niet al te milieuvriendelijk is). Tassen die van stof gemaakt zijn, bieden voor leer een ander alternatief, maar dan moet je wel van stoffen tassen houden. Nadelen zijn dat deze moeilijker schoon te maken zijn. Ook is het helaas nog steeds zo dat de productie van dit soort tassen gemaakt wordt in landen waar mensen nog niet altijd hoeven te rekenen op een normaal loon en goede arbeidsomstandigheden.

Papieren relatiegeschenk

Voor bedrijven vormen papieren tassen een middel om hum maatschappelijk verantwoorde ondernemerszin (mvo) uit te dragen, door ze bijvoorbeeld te schenken aan personeel in een kerstpakket of aan te bieden als relatiegeschenk. Een duurzaam en ‘fairtrade’ product, mits goed gekozen.