Ererondje
Image default
Woning en Tuin

Pelletkachel vs. houtkachel

Sinds de opkomst van de pellet kachels stelt men zich meer en meer de vraag welk soort kachel nu het beste is. Voor beide soorten kachels zijn er immers voor en nadelen die we even van dichtbij moeten bekijken. Pellet kachels zijn voor velen nog een mysterie en het zal nog een tijdje duren voor deze helemaal ingeburgerd zijn. Hoe hoger de prijzen voor fossiele brandstoffen hoe meer men zal terug grijpen naar hernieuwbare energie bronnen zoals hout en hout pellets. Het succes van pellet kachels zal dan te maken hebben met de kostprijs en de volledige verbranding van de brandstof.

Pelletkachels kunnen net als een gas, olie of elektrische verwarming thermosstatisch geregeld worden. Stel uw thermostaat in, om een constante en comfortabele temperatuur in de woning te creëren. Men zal dan geen grote temperatuurschommelingen krijg zoals met een houtkachel.

Nooit meer opstaan midden in de nacht om hout op het vuur te doen ​​en opstaan of thuiskomen in een koud huis. Pellets worden via een voorraad container automatisch en wanneer nodig in de verbrandingskamer gebracht, zodat u zich geen zorgen moet maken en meerdere dagen verder kan zonder voortduren te moeten kijken wanneer er hout bij moet.

Pelletkachels hebben de schoonste en meest volledige verbranding van alle bestaande vaste brandstoffen die beschikbaar zijn. Wanneer deze goed werd ingesteld, produceren ze geen zichtbare rook en kan een pellet kachel gebruikt worden waar hout kachels niet toegestaan zijn.

Ze zijn ook veel efficiënter dan houtkachels. Ze verbranden hun brandstof vollediger en deze wordt bijna volledig omgezet in warmte energie. De uitlaat van een pellet kachel blijft veel koeler dan deze van een houtkachel, zodat het niet nodig een grote schoorsteen te hebben. In de plaats daarvan gebruik men een simpele uitlaat die gemakkelijk kunnen worden aangebracht via de muur. Hierdoor kost de installatie van een pelletkachel veel minder dan deze van een houtkachel.

Met een pelletkachel, hoeft u geen brandhout te dragen, te klieven of op te stapelen. Men heeft bij een pellet kachel minder opslagruimte nodig en de pellets zijn gemakkelijker te hanteren. Men vult de pellet trechter aan de achterkant van de kachel, afhankelijk van het verbruik een keer per dag of om de 2 dagen.

Een van de grootste voordelen van een houtkachel t.o.v een pelletkachel is voor velen de sfeer en het comfort van een traditioneel houtvuur. Mensen zijn dit soort verwarming al gewoon van in de prehistorische tijd en het brengt een grote voldoening omdat het alle andere verwarming kan vervangen.

Brandhout bestaat al veel langer dan pellets en is gemakkelijker te vinden. Kan gemakkelijk door de verbruiker op maat gemaakt worden voor gebruik. Afvalhout uit de tuin is gemakkelijk klaar te maken voor gebruik in de houtkachel. Met een houtkachel, is men niet  afhankelijk van pellet molens en verdelers om uw brandstof te leveren. Met een houtkachel, heeft men enkel het hout en een zaag of bijl om het te klieven nodig. Zelfs sprokkel hout is bruikbaar in de houtkachel.

Veel mensen genieten ervan in de buitenlucht en met een beetje fysieke arbeid het hout klaar te maken voor gebruik. Voor velen is het immers een traditie die generaties lang worden doorgegeven. Een houtkachel werkt ook nog wanneer de stroom is uitgevallen. Pelletkachels gebruiken immers een kleine hoeveelheid elektriciteit om een ​​deel van hun inwendige onderdelen zoals het pellet toevoermechanisme te laten werken. Zonder stroom werkt de pelletkachel dus niet meer. Dit probleem kan opgelost worden doormiddel van een soort batterij die zich oplaad als de kachel werkt en invalt als de stroom uitvalt. Een pelletkachel kopen biedt u dus vel voordelen t.o.v. andere kachels.

Voor meer info : http://www.sunspa-pelletkachels.nl