Ererondje
Image default
Eten en drinken

smoothie recepten

 Volgens sommigen zijn zelfgemaakte smoothies even gezond als ‘gewoon’ fruit, volgens anderen net zo ongezond als suikerhoudende frisdrank. Wij trekken beide beweringen in twijfel en gaan op zoek naar de wellicht wat genuanceerdere waarheid.

Een zelfbereide smoothie is voor velen een snelle en gemakkelijke manier om hun dagelijkse portie fruit binnen te krijgen. Het is immers gemakkelijker je fruit te drinken dan te eten. Gewoon een paar stuks fruit in de blender of sapcentrifuge mikken, het sap opdrinken en je hebt je vitamientjes binnen. Of toch niet?

smoothie recepten bevatten minder voedingsstoffen dan fruit

Fruit, het basisingrediënt van smoothies, is van nature rijk aan voedingsstoffen als vitaminen en mineralen en bevat relatief weinig calorieën. Na groente levert fruit per calorie de meeste voedingsstoffen. Fruit hoort dus thuis in een gezond voedingspatroon. Naast vitaminen en mineralen levert fruit ook voedingsvezels. Deze vezels hebben zelf geen voedingswaarde, maar zijn wel belangrijk in de vertering van voedsel en opname van voedingsstoffen.

Het probleem van smoothies en ook van vruchtensappen is dat een deel van de goede eigenschappen van fruit verloren gaan tijdens de bereiding ervan. Hoeveel goede eigenschappen precies verloren gaan, is afhankelijk van de bereidwijze.

Bij het persen van fruit in een fruitpers wordt het sap letterlijk uit het fruit geperst. De schil en het vruchtvlees blijven achter en daarmee ook een deel van de vitaminen en het gros van de vezels. Datzelfde geldt voor een sapcentrifuge, waarbij het sap onder hoge snelheid uit het geraspte fruit wordt geslingerd. Centrifuges hebben als bijkomend nadeel dat door de blootstelling aan zuurstof en verhitting – tijdens het ronddraaien ontstaan namelijk hoge temperaturen – een deel van de vitamines verloren gaan. Een blender tot slot vermaalt de hele vrucht, waardoor de vezels behouden blijven. Echter, ook hier is er sprake van oxidatie en verhitting, waardoor een deel van de vitaminen verloren gaat.

Voor meer info : http://www.receptplaza.com/

Gerelateerde artikelen

Sla al uw producten voor de horeca in bij een horeca groothandel

Cocktail Workshop Amsterdam leert je shaken!

Een keukenrenovatie in Etten-Leur: de experts voor uw renovatieproject