Ererondje
Image default
Hobby en vrije tijd

tekenprogramma

welke computer tekenprogramma moet ik aanschaffen?  

 

Bovenstaande vraag krijg ik als studieadviseur vaak te horen. En zelfs kortaf ‘SketchUp of VectorWorks?’ vragen cursisten. Mijn antwoord: ‘SketchUp kan gratis, voor VectorWorks moet worden betaald’. Dan is de keuze voor veel cursisten snel gemaakt. Begrijpelijk, maar het is toch zaak af te wegen welk programma (op den duur) het beste bij je past.

Gratis start 
Er zijn echter wel bepaalde en bepalende verschillen tussen de programma’s die je moet meewegen. Heb je nog nooit met de computer getekend? Start dan met SketchUp: daarmee kun je ervaren of computertekenen wat voor je is. Het is een prima programma waarmee je heel veel kunt. En het heeft nog een hoog bedieningsgemak ook, dat is een groot pluspunt. Zo kun je op een vrij eenvoudige en goedkope manier kennismaken met een computertekenprogramma. 
Ga je daarna toch met bouwkundige tekeningen aan de slag? Dan is VectorWorks een logische vervolgstap in het ontwikkelen van je vaardigheden in computertekenen. In dit artikel gaan we in op deze twee tekenprogramma’s maar ook op bijvoorbeeld het bekende AutoCAD en een aantal additionele programma’s (zogenaamde Plug-ins) als Artlantis en V-ray. Alles wat je moet weten over digitale tekenprogramma’s.
Leest, wikt en weegt!

 

SKETCHUP
SketchUp is ontworpen om mensen de mogelijkheid te bieden om 3D-dingen simpeler te laten tekenen dan met de toenmalige CAD-programma’s, die behoorlijk ingewikkeld waren en intensieve training vereisten om het te beheersen. 
Een leuk en belangrijk voordeel van SketchUp is dat enkele van de functies ervoor zorgen dat ontwerpers met hun ontwerpen kunnen “spelen”, iets dat onmogelijk is met CAD-programma’s. Zo kent SketchUp een heliodon (schaduw-simulator). Maar de grootste doorbraak heeft dit tekenprogramma  te danken aan de Push-Pull techniek. Hiermee kan men vlakken van een 3D-model op een eenvoudige manier induwen of uittrekken. Dat geeft veel ontwerpvrijheid en inspiratie.

Een wereldse ontwikkeling 
SketchUp is ontwikkeld door het beginnende Amerikaanse bedrijfje @Last Software dat in 1999 begon. Het programma is voor het eerst uitgebracht in augustus 2000 en was bedoeld als een gemakkelijk 3D-ontwerpprogramma dat door iedereen kon worden gebruikt. Het was direct een succes en won een ‘Community Choice Award’ op zijn eerste handelsbeurs. 
Al snel bleek er een markt voor binnen de stedenbouw en architectuur. In 2006 kocht internetgigant Google het bedrijfje @Last Software op en veranderde de naam van hun belangrijkste product in Google SketchUp. Google deed deze strategische overname omdat het bedrijf SketchUp goed kon gebruiken als toevoeging bij hun programma Google Earth. Vanaf 2007 was het mogelijk om een 3D-ontwerp om te zetten in een model voor Google Earth…

Klikkend een bank 
Inmiddels is er een ware community rond het populaire tekenprogramma ontstaan. Tezamen hebben fans en gebruikers het zogenaamde 3D Warehouse gebouwd. Daar kunnen bewerkers eigen ontwerpen met elkaar delen. En dat is superhandig: je hoeft dus zelf geen meubels te kunnen tekenen, met slechts een klik op je muis importeer je die kast of bank zó in je ontwerptekening.

Basis of Pro?
Er bestaan 2 varianten van dit ontwerp-programma: Google SketchUp en Google SketchUp Pro. SketchUp Pro bevat meer functies dan de basis SketchUp maar is dan ook niet gratis. Vanzelfsprekend maak je jouw keuze op basis van welke functionaliteiten jij in je ontwerpproces nodig hebt.

Voor meer info : http://www.tekenprogramma.net/