Vca certificeren

Als u in de bouw werkt dan zult u vast wel eens van de term vca certificeren hebben gehoord. Het staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers en dit certificaat is bedoeld om u veiliger laten werken. Aannemers krijgen steeds vaker de vraag of ze een vca gecertificeerd zijn of bezig zijn met vca certificeren. Veel opdrachtgevers stellen dit papiertje zelfs als voorwaarde. De doelen van het vca certificeren zullen we op een rij zetten:

 • het is bedoeld om u veiliger te laten werken
 • het aantal ongevallen zal erdoor verminderen
 • er wordt duidelijke aandacht gevraagd voor veiligheid in de bouw

Het vca certificeren is bedoeld voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met verhoogd risico en in een risicovolle omgeving. Daarbij kunt u denken aan constructie- of onderhoudswerkzaamheden die plaatsvinden op werkplaatsen, bij installaties, op bouwterreinen en in fabrieken. De volgende branches hebben er veel mee te maken.

 • werktuigbouwkunde
 • elektrotechniek en procesbesturing
 • bouwkunde
 • civiele techniek
 • overige technische diensten, daarbij kun je denken aan isolatie, industrieel reinigen, steigerbouw, conserveren/stralen/schilderen, transport, inspectie, et cetera.

Het vca certificeren bestaat sinds 1994. In 1989 werd er begonnen met het ontwikkelen van de vca -certificatiesysteem door de Landelijke werkgroep Contractor Veiligheid. De vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven en vele aannemers wilden een systeem ontwikkelen om aannemersorganisaties objectief te kunnen toetsen op hun veiligheidsprestaties en –beleid. Nu wordt de vca erkend als de industriestandaard, hij is nog niet bij wet verplicht maar zo ontzettend veel opdrachtgevers hechten waarde aan het papiertje dat het erg verstandig is om je te vca certificeren indien je aan het werkt wilt in de bouw.

Toe aan vca certificeren?

Wilt u een bedrijf starten in de bouwsector, dan is het verstandig om vca certificeren serieus te nemen. U dient daarvoor een veiligheidssysteem te ontwikkelen wat door de controle komt: maar waar moet u dan precies aan voldoen? Uiteraard is dat op te zoeken maar het is niet aan te raden om u helemaal alleen op dit gebied te begeven. U wilt een professioneel bedrijf oprichten, dan moet u op dit gebied experts inhuren die u kunnen begeleiden bij het ontwikkelen van een beleid waarmee vca certificeren geen enkel probleem is. Als u wilt dat i4Solutions u hierbij helpt dan helpen we u in drie fasen het certificaat te halen.

 • Fase 1: nulmeting. We brengen met deze nulmeting de huidige stand van zaken binnen uw bedrijf in kaart. Als u net begint met uw bedrijf dan zullen we kijken naar wat u al voor beleid heeft vastgesteld. De nulmeting zal resulteren in een advies waarin de sterke kanten van uw organisatie worden belicht, maar waaraan uiteraard ook aandacht besteed wordt aan de aspecten van uw bedrijfsvoering waar nog aan gesleuteld moet worden voor u zich kunt vca certificeren.
 • Fase 2: het opzetten en implementeren van een kwaliteitssysteem. We zullen goed kijken naar uw bedrijf en de bestaande organisatiestructuren daarin: binnen dat kader zullen we een kwaliteitssysteem voor u opzetten. Door steeds weer af te stemmen met betrokkenen binnen uw onderneming, dragen we er zorg voor dat we aansluiten bij uw praktijk: de realiteit van specifiek uw bedrijf. We zullen alleen noodzakelijke vernieuwingen door willen voeren zodat implementatie tot een minimum beperkt wordt. We kunnen in stappen of in een keer overgaan tot het implementeren van het nieuwe veiligheidssysteem waarmee vca certificeren binnen handbereik komt.
 • Fase 3: in de laatste fase zal i4solutions u begeleiden richting certificatie door een extern bureau. U slaagt met vlag en wimpel aangezien wij ons werk goed en nauwgezet hebben uitgevoerd. Na deze derde fase van het traject kunnen we nog verbetertrajecten voor uw bedrijf uitstippelen zodat uw veiligheid bewaakt wordt en u vooral goede resultaten boekt binnen de regels die gesteld zijn.

Laten weten aan potentiële klanten dat vca certificeren is gelukt

Dan is het daarna natuurlijk zaak om duidelijk te laten blijken dat u een bedrijf bent wat onder de regels valt die de vca -initiatiefnemers hebben gesteld voor u. Er is een logo waarmee u dit kenbaar kunt maken en als u gecertificeerd bent dan kunt u dat kosteloos gebruiken op bijvoorbeeld uw website onder bepaalde voorwaarden.

 • U mag het alleen afbeelden in combinatie met het logo van uw certificatie-instelling.
 • En natuurlijk ook alleen voor het bedrijfsonderdeel of de specifieke werkzaamheden waarvoor u een certificatie heeft.
 • Alleen als u een bedrijf bent, een ZZP-er met een VOL-VCA-diploma mag het logo niet gebruiken.

Bent u enthousiast geworden over vca certificeren en wilt u graag advies inwinnen over hoe u dit het beste aanpakt? Neem dan een kijkje op onze website om meer te weten te komen over wat we voor u kunnen betekenen. U kunt natuurlijk ook vrijblijvend vragen stellen: bel of mail ons. Wanneer u niet weet of twijfelt of wij wel de juiste instelling zijn om u te helpen, neem dan alstublieft contact op zodat we uw situatie kunnen bespreken, en de verwachtingen die we van elkaar hebben kunnen delen. Uiteraard zijn we geïnteresseerd in het beter leren kennen van uw bedrijfsstrategieën en het beleid dat u voert: dat is namelijk erg belangrijk als u zich vca certificeren wilt. Eén ding is zeker: wanneer u constructiewerkzaamheden uitvoert is het belangrijk om het VCA certificaat te halen. Niet alleen omdat u bedrijf dan groter kan worden doordat grotere opdrachtgevers u serieus nemen, om een functionele onderneming te behouden heeft u het papiertje nodig aangezien het steeds vaker vereist wordt.

Voor meer info : http://www.i4solutions.nl/vca-certificeren