Ererondje
Image default
Financieel

Wat is het verschil tussen administratie en boekhouding?

Beeld je eens iemand die een speciale opleiding heeft gedaan tot boekhouder. Of iemand die een speciale opleiding tot administratief medewerker heeft gedaan en nu werkzaam is bij Administratiekantoor Utrecht. Deze mensen kunnen onderling heel veel verschillend zijn. Echter er is een ding wat ze sowieso gelijk zullen hebben. Dit is namelijk het feit dat ze de termen administratie en boekhouding wel kunnen dromen. Voor mensen die niet met deze begrippen werken en er geen speciale opleiding voor hebben gevolgd is het soms behoorlijk lastig om de termen uit elkaar te houden. Daardoor komt het vaak voor dat beide termen door elkaar heen gebruikt worden.  

Wat is boekhouding?  

Ondanks dat de termen dus door veel mensen regelmatig door elkaar heen worden gebruikt, is dit incorrect. Er zit namelijk wel degelijk een verschil tussen de beide begrippen. Over dat verschil tussen deze twee termen kun je hier meer te weten komen. Als je je beter verdiept in beide termen, dan zul je ontdekken dat het niet zo gek is dat ze door elkaar heen worden gebruikt. De twee termen zijn namelijk sterk met elkaar verbonden. De boekhouding van een bedrijf is namelijk een onderdeel van de algehele administratie van een bedrijf. Het één is dus opgenomen in het ander. 

Wat is administratie? 

Nu weet je dus iets beter waarom je termen door elkaar heen worden gebruikt. Ook heb je kunnen lezen dat de boekhouding een onderdeel is van de administratie. Echter, de kans is groot dat je nu nog nieuwsgieriger bent geworden naar wat die administratie dan precies is.  De administratie van een bedrijf houdt zich bezig met alle gegevens die binnen een bedrijf vastgelegd moeten worden. Hierbij kunnen allerlei verschillende gegevens een rol spelen, denk aan urenregistratie of kasadministratie. Er zijn bedrijven die deze administratie zelf doen. Echter, bedrijven kunnen er ook voor kiezen om een extern bedrijf zoals een Administratiekantoor Amsterdam in te schakelen. 

 

Het concrete verschil 

Tot slot hierbij het concrete verschil tussen de administratie van een bedrijf en de boekhouding van een bedrijf. De administratie is een brede term. Onder de administratie vallen allerlei verschillende gegevens die door het bedrijf bijgehouden moeten worden. De boekhouding is een deel van die gegevens die in de administratie bijgehouden wordt. In het bijzonder is de boekhouding het financiële deel wat in de administratie opgenomen wordt. Een administratie die goed en compleet is zal dus een deel boekhouding bevatten. 

https://www.deadministratie.nl/contact/administratiekantoor-utrecht