Zonneboiler plaatsen

Bij het plaatsen van een zonneboiler komen er een aantal zaken kijken. Zo is het belangrijk dat een zonnecollector zo wordt geplaatst dat deze zoveel mogelijk zon op kan vangen.

Indien er rekening gehouden wordt met de stand van de zon, is de stand van de collectoren uiterst belangrijk. De beste opstelling is een hoek van 5 graden westelijk ten opzichte van het zuiden en 36 graden ten opzichte van de horizontale vlakte. Daarnaast spelen de schaduw en de gemiddelde zonuren op de plaats waar de zonnecollectoren liggen ook een grote rol. Dit is namelijk van invloed op het rendement.

Ruimte voor een zonneboiler

Indien er sprake is van een schuin dak, bijvoorbeeld pannen, dan kunnen de collectoren naast elkaar worden gelegd. Er is ongeveer één vierkante meter dak aan ruimte nodig om één vierkante meter collectoren te plaatsen. Wanneer de collectoren voor een zonneboiler op het dak worden geplaatst dient er wat ruimte te zitten tussen de collectoren. Dit voorkomt namelijk schaduw, die anders van de voorste collectoren op de achterste zal vallen. Reken bij een plat dak op circa tweeënhalf vierkante meter dak, per één vierkante meter collectoren.

Vergunningen

De Woningwet is sinds 1 januari 2003 veranderd. Het is sindsdien makkelijker om kleine veranderingen uit te voeren aan een gebouw of huis. In de meeste gevallen is het daarom niet nodig om voor het plaatsen van zonnecollectoren voor een zonneboiler een bouwvergunning aan te vragen. Er zijn dan echter wel een aantal voorwaarden waar de collectoren aan moeten voldoen.

• Op een plat dak mogen de zonnecollectoren niet te dicht bij de rand worden geplaatst

• Collectoren mogen niet uitsteken

• Er mogen geen collectoren worden geplaatst in een beschermd dorps- of stadsgezicht of op een rijksmonument.

Wil je zonnecollectoren plaatsen voor bijvoorbeeld een boiler? Bij de gemeente kan informatie worden opgevraagd de online winkel van ElektrischeBoiler.eu.

Voor meer info : http://www.elektrischeboiler.eu/lemet-elektrische-boiler/lemet-zonneboilers