Ererondje
Image default
Eten en drinken

bekende wijnlanden op het moment

Je hebt oude wijnlanden en nieuwe wijnlanden. De oude wijnlanden liggen op het noordelijk halfrond en maken wijn voornamelijk op de traditionele manier. De nieuwe wijnlanden liggen voornamelijk op het zuidelijk halfrond, met uitzondering van de VS, en maken via wat modernere manieren wijn, waarbij ook veel geëxperimenteerd wordt. De nieuwe wijnlanden zijn onder andere Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Bij Frankrijk of Italië schieten je vaak wel een aantal druiven te binnen, maar bij de Zuid-Afrikaanse weet je het misschien niet zo snel. Blijf daarom vooral lezen als je nieuwsgierig bent naar de Beste zuid-afrikaanse wijnen.

 

Zuid-Afrika als nieuw wijnland

Sinds de apartheid is afgeschaft in Zuid-Afrika zijn de rode wijnen uit dit prachtige land over de hele wereld te vinden. Een derde van wat ze in Zuid-Afrika produceren wordt namelijk geëxporteerd. Vooral de rode wijnen zijn er bekend. Maar niet alleen rood wordt er geproduceerd. Ze hebben in Zuid-Afrika namelijk ook de cabernet sauvignon-, chardonnay, malbec-, merlot-, pinot noir-, syrah- en sauvignon blanc-druiven. Zuid-Afrika is zelfs één van de grootste wijnlanden ter wereld. Ze produceren wel 47 miljoen hectoliter aan wijn. Een ware droom voor de wijnliefhebber dus. Een van de bekendere rode wijnen komt uit Stellenbosch in Kaapstad. Met de zeewind en koude nachten ontstaat hier heerlijke wijn.

 

De klassieke franse wijnen

Zuid-Afrika heeft dus een behoorlijk goede naam in de wijnwereld. Naast een nieuwe bekende moeten we het ook nog even over een oude bekende hebben, namelijk wijnland Frankrijk. In de Bourgogne, de bekendste wijnstreek van Frankrijk, worden heel veel wijnen gemaakt. Er groeien veel verschillende druivensoorten, waarvan de chardonnay-druif de bekendste is. Een chardonnay is één van de Beste bourgogne wijnen. De smaken van de chardonnay kunnen ook in de Bourgogne verschillen, omdat het een best groot gebied is. In de wat noordelijkere streken is het wat kouder, wat een wat zuurdere chardonnay produceert. In het zuiden van de bourgogne is het warmer, waardoor de chardonnay wat zoeter wordt.

 

De verschillende druiven in Frankrijk

Naast de chardonnay-druif zie je nog vele andere soorten druiven in de Bourgogne. De pinot noir-druif die voor rode wijn zorgt is ook een bekende. De bodem is bepalend voor welke soort druif erop terecht komt. De ene druif kan beter groeien zand en de ander beter op klei. Andere druiven die je in de Bourgogne ziet zijn de gamay-, tressot-, aligoté-, pinot blanc-, en chassellas-druif. Nog even tip voor in het restaurant: bestel niet zomaar een chardonnay uit de bourgogne. Binnen de Bourgogne kunnen de wijnen nog erg verschillen, noem daarom een streek binnen de Bourgogne.

https://www.wijnkooperijdelange.nl/Zuid-Afrikaanse-wijnen/