Ererondje
Image default
Toerisme

Bruegels jaar in België

het domein bokrijk

2019 stond in België in het teken van de 450ste sterfdag van Pieter Brueghel de Oude.

De tentoonstelling “Unseen Masterpieces” brengt alleen beroemde schilderijen uit de plaatselijke collectie (bijvoorbeeld “The Fall of Icarus”) samen, maar ook een aantal speciale tentoonstellingen. Zoals een projectieruimte, waar bezoekers zich in drie werken bevinden, omringd door hun mysterieuze personages. De tentoonstelling “De wereld van Bruegel in zwart en wit” in de Koninklijke Bibliotheek laat je de volledige collectie grafische afbeeldingen van de kunstenaar zien.

De werken van de grote schilder werden niet alleen in Brussel tentoongesteld. De tentoonstelling “The Return of Mad Greta” in het Antwerpse Museum Mayer van den Berg valt samen met de voltooiing van de restauratie van het schilderij, die gepaard ging met een aantal belangrijke vondsten uit de kunstgeschiedenis.

Een aantal tentoonstellingen was gewijd aan het werk van de tijdgenoten van Pieter Bruegel (BOZAR Fine Arts Center, Brussel), en sommige waren ontworpen voor visuele effecten en de aantrekkingskracht van immersieve installaties. Zo nodigt de tentoonstelling “De wereld van Bruegel” in het openluchtmuseum Bokrijk je uit om de 16e eeuw niet alleen te zien en te horen, maar ook te proeven. De tentoonstelling “Feast of Fools” in kasteel Gasbeck zal kennis maken met de kijk van tijdgenoten op de schilderkunst uit de tijd van Brueghel.

Een ander voorbeeld zijn de speciaal ontworpen wandel- en fietspaden in de Belgische gemeente Dilbeck in Brabant, waardoor je met eigen ogen de landschappen kunt zien die ooit de meesters inspireerden.

Pieter Bruegel de Oude wordt een van de meest mysterieuze kunstenaars uit de kunstgeschiedenis genoemd. Er is heel weinig bekend over zijn leven en er zijn slechts 45 schilderijen bewaard gebleven vanaf de schepping. Er wordt aangenomen dat hij werd geboren tussen 1525 en 1530. In 1551 werd Bruegel lid van het Antwerpse schildersgilde. Hij woonde een paar jaar in Italië en verhuisde in 1563 naar Brussel, waar hij werkte tot aan zijn dood op 9 september 1569. Bruegel schilderde geen portretten en naaktheid, maar schilderde vakkundig landschappen (vooral de glooiende heuvels van het Pajottenland in verschillende periodes van het jaar), waarbij hij speciale perspectieven en een punt koos. recensie. Zijn schilderijen zijn dichtbevolkt met personages – bijna gezichtsloze gewone mensen die zich bezighouden met een verscheidenheid aan zaken. In de “Games for Children” – kunt u 250 figuren tellen. Pieter Bruegel de Oude werd de stamvader van een kunstenaarsdynastie, waaronder zijn zonen Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude.

België viert kunst uit de 15e tot 17e eeuw, toen Vlaanderen een van de belangrijkste culturele centra in Europa was. Het Vlaamse Meestersproject is een driejarig programma gewijd aan drie grote schilders: Peter Paul Rubens, Peter Brueghel de Oude en Jan van Eyck. Het project eindigt wanneer, na restauratie, het Lam Gods, de belangrijkste creatie van Jan van Eyck, die de held van 2020 wordt, te zien is.

https://www.dergatsjev.be/2020/09/bokrijk.html