Ererondje
Image default
Bedrijven

Grofvuil van vroeger en nu

Grofvuil is een term om afval aan te duiden dat te groot en/of te zwaar is om in de grijze minicontainer te doen, die door de vuilnisophaaldienst periodiek aan huis opgehaald wordt. Grofvuil bestaat uit meubels, grote apparaten, en sanitair. Een groot gedeelte van het grofvuil wordt meegenomen voordat het door de vuilnisophaaldienst meegenomen kan worden. Dit is een vorm van hergebruik. Takken, loof, stukken boomstam en ander gft-afval worden ook betiteld als grofvuil. Een groot voordeel is dat in deze moderne tijd steeds meer mensen diverse materialen scheiden, waardoor er een bijdrage geleverd wordt naar een duurzamere wereld.

Grofvuil van vroeger

Vroeger ruimde iedereen zijn eigen rotzooi op. In feite bestaat de afvalophaaldiensten van gemeenten nog niet zo heel lang. Tot aan het einde van de middeleeuwen ruimde iedereen z’n eigen rotzooi op. Helaas was er geen controle bij het opruimen van de rotzooi, dit droeg ook bij aan diverse komst van ongedierte, virussen en ziektes van die tijd. Er werden zelf hele volle tobbes met urine gewoon uit het raam leeggegooid, iets waar wij nu helemaal niet aan willen denken. Vroeger bestond het afval wel uit puur organische materiaal en as. Tussen 1500 en 1870 kwam er toch wat toezicht op hygiëne. De bevolking in diverse steden en dorpen groeide, met name in stede werd afval steeds vaker op een plek verzameld.

Grofvuil katwijk van nu

Veegmachines, bakfietsen, grofvuilauto’s en grote vuilniswagens komen in het straatbeeld. Ook de afvalverwerking wordt beter. Verbrandingsovens worden beter en van gft wordt compost gemaakt. Er is steeds meer aandacht voor afvalscheiding. In 1992 zijn er 13 gescheiden afvalstromen: groen afval, hout, metaal, schoon puin, autobanden, pvc, papier, glas, bouw- en sloopafval, restafval, fietsen, textiel en koelkasten. Hierdoor ontstaat het milieupark: een speciaal ingerichte plaats om afval gescheiden aan te bieden. Er zijn ook talloze producten gemaakt om rotzooi en grofvuil op te ruimen. Vaak wordt bij een verbouwing of renovatie een afvalcontainer ingezet, zoals grofvuil Katwijk.

 

https://www.afvalcontainersvlk.nl/container-huren-katwijk/