Ererondje
Image default
Bedrijven

Het einde van de bromfiets

Betekend dit het einde van de bromfiets?

Wie ie er niet mee opgegroeid zei men vroeger.. Sleutelen aan je brommer, carburateur schoonmaken, het opvoeren van een tweetaktblok en de choke gebruiken wanneer het koud was..

De jeugd anno 2022 weet vaak amper wat een of carburateur is. Dat komt door de opkomst van elektrisch aangedreven voertuigen zoals e-bikes en steps op accu. Door onze bewustwording rondom het klimaat en het milieu raakt de ouderwetse bromfiets steeds verder uit het oog. Elektrische varianten nemen de overhand. Ondanks de vele tegengeluiden in het verleden: “wat is er nou aan een stille aandrijving” zijn nu toch ook veel brandstofmotor fans om als het om elektrische aandrijving gaat. Niet alleen zijn elektromotoren bloedje snel, ook neemt een elektrische variant minder ruimte in en is daarnaast onderhoudsvrij. Nu ook de accu’s steeds beter worden en dus steeds meer bereik hebben lijkt het er steeds meer op dat het einde van de ouderwetse bromfiets en scooter in zicht komt. *Dit geld overigens ook al voor de brandstofauto’s.

Compact design en minder lomp

Vroeger moesten ontwerpers bij het ontwerpen van een scooter of bromfiets rekening houden met een zwaar motorblok en andere grote onderdelen zoals een brandstoftank. Al deze “lompe” onderdelen gingen ten koste van snelheid en formaat. De ontwerpers hadden vroeger daarom maar weinig marge over om opbergvakken en onnodig gewicht te gebruiken in hun product. Met de komst van kleine compacte elektromotoren en steeds kleiner wordende accu’s is er steeds meer ruimte voor design en comfort. Door deze ontwikkeling zullen er steeds minder grote zware lompe machines op de markt komen en steeds meer lichte, compacte, snelle en toch comfortabele voertuigen de overhand nemen.

De populairste tegenstanders

De meest populaire alternatieven/tegenstanders voor een ouderwetse bromfiets zijn vooral de elektrische steps ook wel scootersteps genoemd. Het voordeel van steps met is dat ze lekker klein en compact zijn. De Nederlandse wetgeving bepaald dat normale steps met volledige aandrijving gevaarlijk en dus verboden zijn. Wanneer je een step in Nederland wil rijden mag dit enkel met trapondersteuning. Heb je echter een step met een zitje/zadel? Dan mag je in Nederland wel de weg op met je step. Volgens het rechtssysteem valt een elektrische step met zitje namelijk onder de categorie bromfiets cq elektrische scooter vandaar ook de benaming scooterstep. Naast steps zien we ook een teoname in het gebruik van scootmobielen, brommobielen en waveboards. Wat overigens ook meespeelt is de aankomende helmplicht bij snorfietsen. Ook deze nieuwe regels zorgen dat het kopen van een bromfiets steeds meer in de vergetenheid raakt.