Ererondje
Image default
Rechten

Een advocaat in de arm nemen?

Kort geleden werden er resultaten van een onderzoek van de alom bekende Erasmus Universiteit gepubliceerd. Het onderzoek ging over de effectiviteit van verdachtenverhoor. De resultaten wezen allemaal op hetzelfde feit: dat verhoortechnieken maar weinig effect hebben op de verklaringen die worden gegeven. Wat wel resulteert tot een goede verklaring is de aanwezigheid van een advocaat bij een verhoor.

 

De resultaten komen overeen met een wetenschappelijk onderzoek over de invoering van de wet raadsman bij politieverhoor, dat tot een zelfde uitvoeringsbesluit leidde in het strafrecht in Den Haag. De onderzoeken zijn allemaal in Nederlands gedaan bij echte zaken. Het is om deze reden te hopen dat ze de wetgever kunnen overtuigen van een andere visie op de rechtsbijstand die advocaten dienen te verlenen bij het verdachtenverhoor.

 

Uit het onderzoek bleek dat er maar weinig verdachten waren die tijdens het hele verhoor hun mond hadden gehouden. Het is ook niet de echte uitdaging om mensen aan het praten te krijgen, het is vooral een uitdaging om ze inhoudelijk over desbetreffende zaak te laten praten, zodat je de juiste informatie kunt krijgen. De politie gebruikt verschillende soorten verhoortechnieken op verdachten die de verdachten moeten stimuleren om op deze manier veel details over het misdrijf te verkrijgen. Het gaat dan om verhoortechnieken waarbij er gebruikt gemaakt wordt van misleidingen en inspelen op sommige emoties die kunnen leiden tot bekentenissen. De aanwezigheid van een advocaat Delft helpt de verdachte vaak, omdat de opsporingsambtenaren beter letten op wat zij doen en zeggen tegen de verdachte. Ze willen namelijk niet de regels overtreden waardoor hun baan in gevaar zal komen. De aanwezigheid van de advocaat heeft niet zozeer effect op de mate waarin er informatie wordt gegeven door de verdacht. Het heeft meer invloed op de waarde van de verklaring van de verdachte. Verdachten die verhoord worden met hun eigen advocaat erbij zullen een goed verhaal hebben en gaan niet echt om de zaken heen draaien of proberen onderwerpen niet echt te omzeilen.

 

Voor meer info : https://www.ebhlegal.nl/