Ererondje
Image default
Cadeau

Hoe u een Rubik’s Cube oplost, stap voor stap

VROEGER DIT JAAR, toen ik een video samenstelde over ’s werelds snelste oplossers van de Rubik’s Cube, besloot ik wat tijd te besteden aan het leren oplossen van de klassieke puzzel zelf. Tyson Mao, een mede-oprichter van de World Cube Association, kwam naar de kantoren van WIRED en bracht me ongeveer een uur door met het leren van zijn gangbare beginnersmethode. Achteraf vertelde hij me dat ik met oefenen waarschijnlijk mijn gemiddelde oplostijd terug zou kunnen brengen tot minder dan anderhalve minuut. Negentig seconden is niet snel volgens de speedcubing-standaarden (’s werelds snelste kubussen zijn gemiddeld ruim onder de 10 seconden per oplossing), maar Mao zei dat het een respectabele tijd zou zijn voor een liefhebber zoals ik.

Ik begon de volgende dag met oefenen. De eerste keer dat ik de kubus alleen oploste, kostte me meer dan 20 minuten. Brutaal. Maar ik bleef ermee door: twee weken lang spendeerde ik minstens 20 minuten per dag aan het klauteren van mijn kubus en het oplossen ervan zoals Mao me had geleerd. Eerst leerde ik een handvol algoritmen uit mijn hoofd (cuber lingo voor gedefinieerde reeksen bewegingen waarvan bekend is dat ze een kubus dichter bij de opgeloste staat brengen). Daarna heb ik geoefend om ze sneller en nauwkeuriger uit te voeren.

Op dag drie was ik de kubus in minder dan vier minuten aan het oplossen. Een paar dagen later brak ik de barrière van twee minuten tijdens een langlaufvlucht naar Florida. (Vliegtuigen zijn een ideale plek om cubing te oefenen.) De verbeteringen kwamen daarna langzamer, maar binnen veertien dagen had ik mijn gemiddelde oplostijd verlaagd tot iets minder dan 60 seconden.

In de tijd sinds we de video over speedcubing publiceerden, vroegen verschillende kijkers WIRED om nog een video te maken die de methode demonstreerde die ik gebruikte bij het leren oplossen van de kubus. Dus we hebben er een gemaakt! Hierboven vind je een visuele gids waarin ik je door dezelfde oplossingsmethode leid die Mao mij heeft geleerd. Hieronder vindt u een schriftelijke zelfstudie die de punten in de video samenvat, inclusief de acht stappen die u volgt om de kubus op te lossen, een overzicht van de kubusnotatie en beschrijvingen van de algoritmen die u moet onthouden.

De onderstaande tutorial is oorspronkelijk gemaakt door Mao, dus alle eer gaat naar hem. Ik heb het alleen voor de duidelijkheid aangepast.

Een laatste ding: hoewel de tutorial kan functioneren als een op zichzelf staand document, is het eigenlijk bedoeld als aanvulling op de video. Na verloop van tijd vertrouw je misschien alleen op de schriftelijke instructies, maar wees niet ontmoedigd als je merkt dat je de video voor hulp raadpleegt, vooral als je net begint.

Voordat je begint

Hier zijn enkele dingen die u moet weten over de Rubik’s Cube. Sommige van deze punten lijken u in eerste instantie misschien triviaal, maar elk geeft enig inzicht dat duidelijker wordt naarmate u meer tijd met de kubus doorbrengt.

De Rubik’s Cube heeft zes gezichten.
Elk gezicht wordt bepaald door zijn middelpunt. Het gezicht met het blauwe midden zal uiteindelijk blauw zijn als de kubus is opgelost.
Centra bewegen niet. Wit is typisch het tegenovergestelde van geel, blauw is typisch tegenover groen en rood is typisch tegenover oranje.
Hoekstukken hebben drie stickers en randstukken hebben twee stickers. Houd er bij het oplossen van de kubus rekening mee dat je stukken verplaatst, geen stickers. Een andere manier om over dit punt na te denken, is dat een rode sticker op een hoekstuk nooit naar een randpositie zal gaan.

 

rubiks kubus

 

https://breinbrekers.be