Ererondje
Image default
Energie

Subsidie zonnepanelen

Toen zonnepanelen in de startblokken stonden, was het best prijzig om zonnepanelen te installeren. De overheid verleende landelijke subsidies om de aanschaf van zonnepanelen te bevorderen en mogelijk te maken. Het is ondertussen besloten om de subsidies niet meer te verlenen. Is dat een reden om geen zonnepanelen te nemen? Zeker niet! Waar zonnepanelen eerst een dure aankoop waren, zijn ze met de jaren alleen maar goedkoper geworden. Zonnepanelen zijn zo in prijs gedaald dat een gemiddeld verdienend gezin gemakkelijk voor zonnepanelen kan kiezen.

Zonnepanelen betaalbaar Zonnepanelen zijn alleen maar met de jaren betaalbaarder geworden doordat er steeds meer leveranciers bij zijn gekomen die zonnepanelen produceren. Door de concurrentie is de prijs steeds meer gezakt. Ook is het produceren van de onderdelen voor zonnepanelen goedkoper geworden. De technieken zijn verbeterd en de kennis is toegenomen. Daardoor kunnen grote spelers op de markt goedkoop onderdelen produceren.

Helemaal geen subsidie zonnepanelen? De meeste subsidies zijn afgeschaft, maar er zijn wel nog gemeentes die aan subsidies doen. Zo zijn er bijvoorbeeld groene leningen die je helpen bij de aankoop van zonnepanelen. Ook zijn er initiatieven zoals het doen van een groepsaankoop dat gestimuleerd wordt door de gemeente. Wanneer je beslist om voor zonnepanelen te gaan informeer je dus het best even bij je gemeenteloket welke mogelijkheden er zijn.

BTW op zonnepanelen terugvorderen De subsidie zonnepanelen is afgeschaft op landelijk niveau, maar je kan wel nog je BTW terugvorderen op de aankoop van zonnepanelen. Zo kom je alsnog een stuk goedkoper uit op je aankoop. Je kan de BTW terugvorderen door je aankoop aan te melden via de website van de Belastingdienst. De juiste pagina waar je moet zijn, vind je hier. Bekijk deze mogelijkheid zeker, omdat je er vaak honderden euro´s mee kan besparen. Het belastingtarief bedraagt 21% waarbij je al zelf de berekening kan maken hoeveel je terug kan krijgen.