Ererondje
Image default
Woning en Tuin

Welke containerwoning types bestaan er?

Om het wereldwijde goederenverkeer te rationaliseren, gelden voor containers bepaalde normen met betrekking tot hun afmetingen. De meest voorkomende modellen zijn de 20 en 40 voet ISO-containers, die respectievelijk 6 en 12 meter lang, 2,43 meter breed en 2,59 meter hoog zijn. Op de Amerikaanse markt worden ook 43, 48 en 53 voet containers gebruikt.

De meeste containervarianten zijn ook verkrijgbaar in de zogenaamde high-cube versie, die een verlengde hoogte van iets minder dan 2,90 m heeft. De high-cube versie is verkrijgbaar in twee verschillende hoogtes, waarvan de ene de breedte van de container en de andere de hoogte van de container is.
 

Nieuw of gebruikte container?

Omdat containerhuizen de ongunstige omstandigheden op volle zee niet hoeven te weerstaan, zijn gebruikte scheepscontainers geschikt voor de bouw ervan. Deze zijn onderverdeeld in de volgende klassen: A – uitstekende kwaliteit, B – goede kwaliteit, C – opslagkwaliteit, D – inferieure kwaliteit. De hogere kwaliteitsklassen hebben geen structurele schade, alleen optische gebreken. Sommige containers worden verkocht met de toevoeging “als nieuw”. Daarachter schuilt het feit dat zelfs nieuwe containers die in Azie worden geproduceerd, minstens zo oud zijn als ze in Europa aankomen.
 

Welke container is het meest geschikt voor het bouwen van een huis?

In verhouding tot de aangeboden ruimte is een gebruikte 40 voet hoge kubus container het goedkoopst voor de koper. De “schelp” voor een huis op basis van dit exemplaar heeft ongeveer 29m² woonoppervlak en een kamerhoogte van 2,90m. Inzicht in de gebruikte markt voor vracht- en wooncontainers..

CONCLUSIE: Een eigen huis voor 10.000 euro? Hoe verleidelijk het concept van het containerwoning ook klinkt, zo gedetailleerd is de planning van de bouw ervan. Structurele richtlijnen en de statische en materiaaleigenschappen van de grondstof “container” stellen elke klant voor bepaalde uitdagingen. Wie ze onder de knie heeft en veel liefde voor detail investeert, kan een eigen, zelfvoorzienende en containerwoning creëren.