Ererondje
Image default
Dieren

automatische broedmachine

Automatische broedmachine

Je wilt een automatische broedmachine aanschaffen maar waar moet je dan op letten? Hier volgt een korte uitleg. De drie belangrijkste factoren die gelden bij een broedmachine zijn temperatuur, vochtigheid en het regelmatig omdraaien van de eieren. Bij een automatische broedmachine wordt dit allemaal vanzelf geregeld.

Broedeieren bewaren

Om broedeieren te kunnen bewaren is het nodig om de eieren voordat je ze in een automatische broedmachine legt, te bewaren op een koele donkere plaatsen en ze twee keer per dag om te keren. Kippen leggen bijvoorbeeld maar één ei per dag en daarom sparen de meeste mensen de broedeieren op. Broedeieren zijn erg gevoelig en je kunt ze maximaal twee weken bewaren. De natuurlijke temperatuur en vochtigheid zijn vooral belangrijk. Als hierin grote afwijkingen ontstaan mislukt het broedproces meestal. Van tevoren is het goed om te bedenken hoeveel eieren per ronde uit wilt broeden zodat je de juiste broedmachine kiest. Kinderdoeplein

Welke soort eieren?

Sommige eieren zijn moeilijker uit te broeden dan andere. Zo zijn eieren van watervogels en papegaaien heel gevoelig voor een goede luchtvochtigheid in de broedmachine. Voor kippen, fazanten en kwartels geldt dat weer in mindere mate, maar het feit blijft dat broedeieren gevoelig zijn. Als je ervoor kiest om moeilijk uit te broeden eieren wilt proberen uit te broeden kan een automatische bevochtiger zoals in automatische broedmachines zit, handig zijn. Voor kippen-, fazanten- en kwarteleieren is deze automatische bevochtiger niet echt nodig omdat het bij deze soorten minder precies komt met de waardes van de luchtvochtigheid. Wel kan dit handig zijn voor mensen die bijvoorbeeld fulltime werken en niet altijd tijd hebben om te checken of er nog genoeg vocht in de broedmachine aanwezig is.

Een automatische bevochtiger regelt de luchtvochtigheid in de automatische broedmachine. De beste luchtvochtigheid voor de eerste 18 dagen van het broedproces moet zo rond de 40-50% bedragen. Dit geldt voor het broeden van de gemakkelijke soorten zoals kippen-, fazanten- en kwarteleieren. Tijdens de laatste drie dagen van het broedproces mag de luchtvochtigheid stijgen tot 70%. Omdat de luchtvochtigheid tijdens deze dagen zo hoog is in de broedmachine, is de eierschaal beter in staat om het vocht uit de omgeving op nemen. Door het vocht wordt de schaal zachter en hierdoor kunnen de kuikentjes makkelijker uit het ei komen. Leuke activiteiten

Als je de keuze gaat maken om zelf eieren uit te broeden al dan niet met behulp van een automatische broedmachine, is er dus een aantal zaken waarop gelet moet worden, als je het tot een succes wilt maken.

Voor meer info : http://kinderdoeplein.nl/