Ererondje
Image default
Dienstverlening

Hernia: symptomen, oorzaken en behandeling

Een hernia wordt gekenmerkt door zwelling van de tussenwervelschijf, wat symptomen kan veroorzaken zoals rugpijn en een branderig of gevoelloos gevoel.

De wervels van de wervelkolom vormen de vezelachtige kraakbeenstructuur die direct contact tussen een wervel helpt voorkomen en bijvoorbeeld de impact van de hielen opvangt. Schijfletsel of dyspathie belemmert dus de functie van de tussenwervelschijf zelf en oefent ook druk uit op andere belangrijke structuren van de wervelkolom, zoals de zenuwwortel of het ruggenmerg.

 

Belangrijkste symptomen

Het belangrijkste symptoom van een hernia is hevige pijn op de plaats, maar het kan ook de volgende symptomen veroorzaken:

Pijn in de onderrug;

Moeite om u nek te bewegen of u armen op te tillen;
Er kan zwakte, gevoelloosheid of tinteling zijn in een van de handen, elleboog of vingers;
Brandend gevoel van de heupzenuw die van de ruggengraat naar de benen loopt.

De pijn van een hernia wordt meestal erger bij beweging, kan verergeren bij hoesten, lachen of plotselinge bewegingen, en kan plotseling optreden of na verloop van tijd verergeren.

 

Wat veroorzaakt hernia

De belangrijkste oorzaak van hernia is een slechte houding in het dagelijks leven, veroudering, overgewicht en onvoldoende lichamelijke inspanning, dus het is belangrijk om al deze factoren uit te schakelen voor een succesvolle behandeling van een hernia.

 

Behandeling hernia

Bij een juiste behandeling kunnen de symptomen na 1 tot 3 maanden verdwijnen, maar elke persoon reageert anders op de behandeling, dus in sommige gevallen kan deze periode langer zijn. Voor een succesvolle behandeling is het belangrijk de precieze plaats van de herniatie en het type herniatie te kennen. Het meest voorkomende type, een discusprotrusie, kan worden behandeld:

Gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers op voorschrift van een arts;
Fysiotherapeutische apparatuur, rekoefeningen en geïndividualiseerde oefeningen;
Osteopathie die bestaat uit het breken van de wervelkolom en het verzachten van alle botten en gewrichten;
Hydrotherapie of Pilates onder leiding van een fysiotherapeut.

Tijdens de behandeling hernia wordt de persoon georiënteerd om afstand te nemen van de activiteiten die de aandoening hebben veroorzaakt, om geen inspanningen te leveren en om geen fysieke activiteiten te beoefenen.

Chirurgie is aangewezen wanneer een persoon een samengedrukte of vastgegroeide hernia heeft en klinische en fysiotherapeutische behandeling niet voldoende is geweest om de symptomen te verminderen en de levenskwaliteit van de persoon te verbeteren.