Ererondje
Image default
Kinderen

Stereotiep speelgoed voor jongens en meisjes

“Natuurlijk is een auto met afstandsbediening die heel hard kan rijden voor een jongen en een barbiepop in knal roze kleding voor een meisje” zeggen toch meer mensen dan je denkt. Misschien denk je zelf ook wel van “dat klopt toch wel?”. Hoewel dit zo kan zijn, is het natuurlijk ook mogelijk dat een jongen in een jurkje rond wil lopen met een barbiepop in zijn hand, en een meisje die onder de modder zit heerlijk met een op afstandbestuurbare auto speelt buiten in de tuin. Nu in 2022 wordt het eindelijk iets meer “goedgekeurd” en genormaliseerd dat kinderen spelen met speelgoed die zij gewoon leuk vinden, ongeacht hun geslacht. Maar waarom is dit eigenlijk überhaupt een probleem voor mensen?

Maakt het nou echt iets uit?

Kinderen ontdekken hun geslacht al heel vroeg in hun leven, al rond de leeftijd van maar twee jaar. Veel psychologen zijn van mening dat kinderen in de eerste plaats over gender leren door het gedrag van de volwassenen in hun leven, zoals hun ouders en leraren, te observeren. Niet dat ze dan gelijk weten “oke, ik ben een meisje en ik moet me zo gedragen”, maar wel hoe het in elkaar zit en hoe de genders dus ook kunnen verschillen. Hoewel speelgoed kinderen kan helpen hun gevoelens te uiten, nieuwe ideeën te verkennen en door te nemen wat ze hebben geleerd, heeft speelgoed niet de kracht om de genderidentiteit van een kind vorm te geven. Daarom zou het niet uit moeten maken of een jongen met een “meisjesspeelgoed” speelt en een meisje met een “jongensspeelgoed”.

We moeten ​​van die stereotype af

Nog veelste veel mensen zijn het toch met de stelling eens dat “meisjes met meisjesspeelgoed moeten spelen en jongens dus met jongensspeelgoed”. Maar, wat mensen die hier niet mee eens zijn meestal afvragen is: “waar trek je de grens dat iets speelgoed is voor jongens en vice versa?”. Nou, om het simpel te zeggen, er zou geen grens tussen de twee moeten zijn. Kinderen leren over de wereld en ontwikkelen hun cognitieve kant door het speelgoed waarmee ze spelen. Daarom is speelgoed handig voor elk geslacht, want kinderen leren en krijgen verschillende soorten vaardigheden te ontwikkelen door te spelen. Maar dit betekent niet dat er een goed of fout is van wie met wat speelt. Als het jouw doel is dat jouw kind goed opgroeit, met sterke cognitieve, creatieve en ruimtelijke vaardigheden, is het logisch om speelgoed te bieden dat al deze vormen van leren bevordert.Gerelateerde artikelen

Geboorte cadeau

Hoe zorg ik voor een kinderkamer die gezond is?

Hoe maak je fietsen gemakkelijker?