Ererondje
Image default
Hobby en vrije tijd

Zoveel fietsmanden maar welke is geschikt voor jou?

De gemiddelde Nederlander heeft standaard twee fietsen. Daarmee staan wij wereldwijd op nr 1 als het om fietsen gaat. Maar wist je dat wij ook de nr 1 in fietsaccessoires zijn? Juist omdat wij in Nederland zoveel op de fiets zitten, zijn er merken ontstaan die gewilde fietsaccessoires bedachten voor de fiets. Dat zijn bekende merken zoals Basil en New Looxs bijvoorbeeld. Het grappige is dat je altijd denkt dat die merken uit Amerika komen. Maar niets is minder waar! Een gepimpte fiets, zoals wij dat hier kennen met leuke fietsslingers, een hippe fietsbel en gave fietstassen? Dat kennen ze in Amerika echt niet hoor. Toch zie je dat ook zij onze stijl leuk vinden en gaan er zo langzamerhand steeds meer fietsaccessoires naar andere landen.

Een van die fietsaccessoires zijn de fietsmanden. Die zijn erg in trek omdat mensen toch altijd graag wat spullen op de fiets willen vervoeren. Spullen vervoeren dat kan natuurlijk makkelijk in een fietstas. Maar niet elke fiets is geschikt voor fietstassen. Of laten we het zo zeggen, niet elke fietstas is geschikt voor elke fiets. Een E-bike bijvoorbeeld heeft vaak de accu onder de bagagedrager zitten. Hierdoor is de bagagedrager extra breed. Veel fietstassen hebben een standaard breedte en dat past dus niet altijd. De meeste fietstassen van Basil zijn trouwens tegenwoordig zodanig aangepast dat ze ook op een ebike kunnen. Maar stel, je hebt dus een Ebike en kan geen geschikte fietstassen vinden. Nou dan is een fietsmand ook een handige keuze.

Bij het kopen van een fietsmand moet je goed opletten of deze wel voorop de fiets kan. Sommige fietsen hebben voor namelijk zoveel snoeren zitten dat er geen ruimte meer over is voor een mandje. Gelukkig kan het op de meeste fietsen wel. Als je een fietsmand online gaat kopen let dan goed op. Op de afbeelding kan een fietsmand groter lijken dan dat hij daadwerkelijk is. Dan denk je dus dat je een grote fietsmand thuiskrijgt, terwijl het een kleine kinderfietsmand blijkt te zijn. Wees hier waakzaam op en kijk altijd eerst goed naar de afmetingen van zo’n mand. Bedenk van te voren goed wat je allemaal in die mand wilt vervoeren. Is het voor de dagelijkse boodschappen of wil je echt heel veel spullen vervoeren? Als je heel veel spullen wil gaan vervoeren is een bakkersmand misschien wel een optie. Dat is zo’n hele grote rieten rechthoekige mand die vroeger dus echt door bakkers werden gebruikt. Meestal zijn ze ook voorzien van een deksel.

Een deksel op je mand kan ook handig zijn. Maar bedenk ook dat een deksel de mand kleiner maakt. Een voetbal vervoeren in een fietsmand kan, maar als je de deksel dicht wilt doen, gaat dat niet passen. Een deksel kan vooral handig zijn als jij ook wat kostbare spulletjes moet gaan vervoeren. Het is minder diefstal gevoelig. Bedenk dus bij aankoop van een fietsmand altijd eerst goed wat je uiteindelijke doel is en kijk goed naar de afmetingen. Dan zal het vast allemaal goedkomen!