Ererondje
Image default
Auto

Operational of financial lease: wat is beter?

Tegenwoordig is leasen populair en dan vooral als het aankomt op auto’s. Zowel bedrijven als particulieren wagen zich eraan en daarmee halen ze vaak een voordeel. Maar als je zakelijk leasen zzp wilt, dan moet je toch even de tijd nemen om de voor- en nadelen van het verhaal goed af te wegen. Leasen is namelijk niet voor iedereen even voordelig. Als je bijvoorbeeld kiest voor een Volkswagen Transporter leasen dien je bij privaat gebruik van deze auto een bijtelling van boven de twintig procent te betalen. Ook dien je te kiezen tussen operational of financial lease. Maar wat is dat ook weer?

Operational lease: bus leasen

Bij operational lease ga je ervan uit dat je de auto gewoon huurt, net zoals je dat zou doen bij een appartement. Op het einde van je contract, geef je de sleutels terug en dat is het einde van het verhaal. Tijdens de overeenkomst ligt het economische risico bij de leasemaatschappij. Ook heb jij het recht om de overeenkomst op korte termijn op te zeggen. Operational lease is dan ook de meest gekozen vorm van leasen. Tijdens het opstellen van het contract, kan de maatschappij jou verantwoordelijk stellen voor het onderhoud. Maar dit hangt af van maatschappij tot maatschappij. 

Financial lease: eerst huren, dan kopen

Bij financial lease huur je de auto eerst, maar neig je naar het einde van het contract om die te kopen. In tegenstelling tot de operational lease, is de maatschappij enkel de juridische eigenaar tijdens de overeenkomst. Het economische risico ligt volledig bij de kredietnemer, jij dus. Dat betekent dat je instaat voor de gebruiks- en onderhoudskosten, de verzekering en de afschrijving. Aan jou dus om te bepalen of je de auto op het einde van het contract wilt kopen.

Voor meer info : https://www.busleasen.com