Ererondje
Image default
Mode en Kleding

Waarom een moodboard maken?

Wil je een nieuwe look voor je interieur of wil je een eigen kledingstuk ontwerpen? Maak dan gebruik van een moodboard. Met behulp van moodboards kan je gemakkelijk testen welke stijl, kleuren en stoffen bij je passen. In dit artikel lees je alles over moodboard maken en hoe ze jouw creatieve proces kunnen versnellen!

Wat is een moodboard?

Een moodboard is een verzameling van beelden, kleuren en/of materialen die inspirerend zijn voor een project. Een moodboard kan fysiek of digitaal worden gemaakt en kan uit verschillende onderdelen bestaan. Moodboards worden veel gebruikt in de mode- en interieurindustrie, maar je kunt ze ook toepassen op andere creatieve projecten.

Hoe maak ik een moodboard?

Als je echt wilt weten welke stijl, kleuren en stoffen bij je passen, is het maken van een moodboard de beste manier om dit te achterhalen. Je moodboard kan fysiek of digitaal worden gemaakt. Fysieke moodboards kunnen worden gemaakt door alles wat je inspireert in een map of scrapbook te verzamelen. Dit kan van alles zijn, van tijdschriftenartikelen tot postkaarten en stofstalen. Als je liever een digitale moodboard maakt, dan kun je gebruik maken van een programma zoals Photoshop of Canva.

Moodboards maken je creatieve proces sneller en eenvoudiger

Wanneer je moodboards gebruikt in je creatieve proces, zal je merken dat het steeds sneller en eenvoudiger gaat. Dit komt omdat moodboards ervoor zorgen dat je focus houdt tijdens het ontwerpen. In plaats van verschillende ideeën tegelijkertijd te proberen uit te werken, kun je met moodboards één idee per keer uitwerken. Op deze manier kan je beter inspelen op de trends en zorg je ervoor dat je ontwerp uniek is.

Moodboards zijn ook een geweldige manier om feedback te krijgen van anderen. Als je moodboard klaar is, kun je het laten zien aan vrienden, familie of collega’s en hun mening vragen. Op deze manier weet je zeker dat je in de goede richting werkt en maak je minder fouten tijdens het ontwerpproces.