Ererondje
Image default
Dienstverlening

Heb je een elektricien nodig? De signalen

Elektra zal ooit niet meer naar behoren werken. Dingen slijten, bliksems slaan in, en ook jouw eisen zullen veranderen. De vraag is wanneer je iets nog zelf op kan lossen, en wanneer een elektricien inschakelen de beste oplossing is. Je kan namelijk een hoop dingen nog zelf doen, maar elektra kan niet alleen tijdens het aansluiten gevaarlijk zijn, maar als er fouten in de aansluiting zijn kan dit leiden tot kortsluiting en andere problemen. Een aantal daarvan kunnen er zelfs voor zorgen dat er brand uit kan breken. Het is daarom belangrijk dat je weet wanneer je iets niet meer zelf kan doen.

Wat je veilig zelf kan doen

Er zijn een hoop dingen die je nog zelf kan doen. De makkelijkste van deze is het vervangen van een lamp. Om een lamp uit een fitting te draaien heb je echt geen hulp nodig. Het vervangen van een armatuur kan weer anders zijn. Het armatuur is het ding waar de lamp in zit, en het armatuur heeft vaak een vaste verbinding met de rest van het lichtnet. Soms zit deze met kroonsteentjes vast, dan is het, mits je eerst de stroom hebt uitgeschakeld, makkelijk om het armatuur zelf te veranderen. Maar mocht je twee linkerhanden hebben (en rechtshandig zijn), dan is het helemaal niet erg als je een elektricien belt.

Wanneer je echt een elektricien nodig hebt

Er zijn ook veel dingen waar je echt een elektricien voor nodig hebt. Het aanleggen van krachtstroom, bijvoorbeeld voor een kookplaat of een lader voor een elektrische auto, is iets wat je beter niet zelf kan doen. Krachtstroom draait namelijk op een hoger voltage dan het normale stroomnet, en daarom is fout aangelegde krachtstroom nog gevaarlijker dan normale stroomkabels die fout zijn aangelegd. Ook grote aanpassingen, zoals het toevoegen van een nieuwe groep, kan je beter aan een elektricien overlaten.